25 maja 2009

Budyń z trocinami

Przepis jest prosty -budyń błyskawiczny mieszamy z muesli, zalewamy wrzątkiem, merdamy i wcinamy.
Nie jest to "danie obiadowe" ale prosta i szybka przekąska, która pozostawia miłe uczucie rozgrzewajacej sytości.
Poniżej zestaw prototypowy - paczka budyniu + paczka muesli Fitella.
Pomysł na "gluta", w zasadzie zrodził się na zakupach spożywczych przed wyjazdem, właśnie jak zobaczyłem małe paczuszki z muesli i zacząłem sie zastanawiać z czym możnaby to jeść ale żeby nie zabierać np. wielkiej paczki mleka w proszku czy kubka jogurtu. Stanęło na budyniu. Teraz muesli zabieram przepakowane z dużej paczki, do woreczka strunowego - wychodzi taniej.
Uwaga - po zjedzienu, naczynie, z którego się jadło warto umyć od razu, albo zalać resztką wrzątku - "glut" jest mocno lepki i ciężko go umyć jak stężeje. Dobrym pomysłem jest jedzenie z woreczka, który można wymyć lub użyć do przenoszenia innych śmieci.

2 komentarze:

  1. Jakich używasz worków strunowych do zalewania wrzątkiem potraw (firma, typ itp). Bardzo jestem ciekaw - ja używam Jana Niezbędnego i różnie bywa z ich szczelnością po zalaniu. Jakie są Twoje obserwacje ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam woreczków z hurtowni z przyborami biurowymi - więc nie mają wyraźnej marki. Pakowane są chyba po 100sztuk i zrobione są z PE-LD (04).
    Wg. informacji wygrzebanych w sieci podczas zalewania wrzątkiem to tworzywo nie wydziela szkodliwych związków ale i tak staram się zalewać je raczej gorącą niż wrzącą wodą.
    Takie woreczki zazwyczaj nadają się do zalania na 3-4 razy, potem je wymieniam na nowe, używając starych na "mokre śmieci".
    Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby któryś z nich puszczał wodę.
    Innym patentem, zwłaszcza na długich wyjazdach jest miska z obciętego bukłaka Kudu - tworzywo odporne na wrzątek, miska sama stoi, wiec może służyć również jako podstawka do woreczków - tak jak na zdjęciu, lub po prostu naczynie.
    Reasumując - na krótki wyjazd biorę pojedyncze porcje w osobnych woreczkach i traktuje je jednorazowo (w sensie - nie myję ich), na długie wyjazdy więcej posiłków w workach zbiorczych i używam woreczka lub w/w miski.

    OdpowiedzUsuń